Ny koststudie utmanar teorier kring viktnedgång, fett och kalorier

02 nov. 2022

Nu har ännu en studie som Kostfonden gett anslag till publicerats: den av kost vid fetma. Resultaten bryter mot flera etablerade teorier inom kostområdet. Deltagarna gick ner ordentligt i vikt trots ett närmast normalt kaloriintag. Andelen fett eller kolhydrater i kosten spelade ingen roll för viktnedgången och studien ger skäl att ifrågasätta om mättat fett verkligen är en viktig orsak till fettlever.

Nu har vi på Kostfonden återigen spännande nyheter! De första resultaten från den studie av kost vid fetma som vi bidrog till 2018 har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Clinical Nutrition. Vi gav anslag till studien eftersom den skulle utforska vilken effekt mängden och kvaliteten på kolhydraterna i maten har på en viktnedgång, och hur mättat fett påverkar kroppen. Nu vet vi hur det gick! Låt oss börja med bakgrunden.

Två olika lågfettkoster och en lågkolhydratkost testades

I studien, som genomfördes i Norge, lottades 193 personer med kraftig övervikt i åldern 20–55 år till tre olika kostupplägg: en strikt lågkolhydratkost rik på mättat fett; en traditionell lågfettkost med mycket grovt mjöl; och en så kallad cellulär lågfettkost där råvaror som potatis, frukt och spannmål åts utan att mosas, pressas eller finfördelas. Alla kostuppläggen var rika på grönsaker och naturliga råvaror. Mängden tillsatt socker var minimal. Deltagarna konsumerade också en i princip normal mängd energi: 2000 kcal per dag för kvinnor och 2500 kcal för män. Trots det tappade de i genomsnitt 6–8 kilo i vikt under det år som studien pågick, och både det farliga bukfettet och leverfettet minskade ordentligt.

– Det intressanta är att alla kostuppläggen egentligen hade samma goda effekt. Deltagarna som ökade intaget av fett hade till och med en större reduktion av bukomfånget efter sex månader än de som började äta mer fibrer, säger Simon Dankel, professor vid universitetet i Bergen, som ledde studien.

Andelen fett eller kolhydrater spelade ingen roll

Studien bryter mot flera etablerade teorier inom kostområdet. Andelen fett eller kolhydrater i kosten hade till exempel ingen signifikant effekt på viktnedgången. Studien visade också att mängden leverfett minskade ordentligt i alla grupper, även i lågkolhydratgruppen som åt mycket smör och grädde. Tidigare studier från bland annat Uppsala universitet har indikerat att mättat fett skulle vara dåligt för levern, men den här studien bekräftar inte den hypotesen. Istället ger den samma resultat som en tidigare studie finansierad av Kostfonden, där både en strikt lågkolhydratkost och en korttidsfasta motverkade fettlever mycket effektivare än den konventionella behandlingen.

Vad gjorde att deltagarna gick ner i vikt?

Men hur kommer det sig då att deltagarna kunde gå ner så mycket i vikt utan en drastisk kaloribegränsning?

– En orsak skulle kunna vara att så länge du drar ner på tillsatt socker och ultraprocessad mat, och primärt äter mat som är baserad på bra råvaror, så spelar det mindre roll vad du äter, säger Simon Dankel.

Krävande studie ledde till avhopp

En svaghet i studien var att många deltagare hoppade av studien, sannolikt eftersom upplägget var krävande. Resultaten bekräftar dock vad andra liknande koststudier har visat, bland annat DIETFITS-studien från USA.

– Undviker man framför allt socker och snabba kolhydrater tycks många kraftigt överviktiga kunna gå ner i vikt, men studien är gjord på förhållandevis unga personer. Det kan vara annorlunda hos äldre, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, Karolinska Institutet, och ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd.

Är inte detta goda nyheter så säg? Vill du veta mer om studien kan du läsa en mer detaljerad text via denna länk.

Fler analyser av studien är på gång

Förutom att mäta vikt, bukomfång och förändringar i leverfettet håller forskarna i Bergen på att göra en detaljerad kartläggning av hur deltagarnas blodfetter påverkades av kostomläggningen. Dessutom är en analys av tarmfloran på ingång. Vi väntar med spänning på att resultaten från dessa arbeten ska publiceras.

Tack alla ni som stöttar oss! Det betyder enormt mycket att vi kan ge anslag till studier som utvecklar kunskaperna kring hur kosten påverkar oss. Är du inte redan månadsgivare så bli det via denna länk.

Hjälpa oss gärna att dela och sprida dessa resultat så att fler kan få ta del av dem. Varmt tack!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner