Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på Kostfondens nyhetsbrev

Följ Kostfondens senaste framsteg och nyheter i vårt nyhetsbrev.

* = obligatoriskt fält

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

En riktig Ironman springer för Kostfonden

25 april, 2018

I början av maj kommer Stefan Fennsjö, 52 år, att genomföra en dubbel Ironman för att uppmärksamma Kostfonden. På tre dagar ska han simma, cykla och springa en sträcka som motsvarar den mellan Stockholm och Göteborg. I framtiden hoppas han på mer forskning kring hur maten kan stärka kroppen vid cancer.

Stefan Fennsjö har idrottat hela sitt liv. I ungdomen spelade han hockey och var med i TV-pucken, och i judo tog han svart bälte. För snart tjugo år sen blev han biten av Triathlon. Nu ska han genomföra en dubbel Ironman för att uppmärksamma matens betydelse för hälsan.

– Jag har ett syskonbarnbarn med leukemi och vill att hon ska äta mat som ger henne de bästa förutsättningarna för att tillfriskna. Jag tänker även på alla med diabetes. Att det forskas på kost och olika sjukdomar är jätteviktigt, säger Stefan Fennsjö.

Energin räcker längre

Sedan fem år äter han själv en strikt lågkolhydratkost och tack vare det har han fått en bättre uthållighet under de tuffa lopp han genomför. Nu när fettet är hans främsta energikälla räcker energin längre än på den tiden när han laddade med kolhydrater. Förr hände det att han knappt mindes målgången och behövde näringsdropp efter loppet.

– Skillnaden är som natt och dag, både vad gäller ork och återhämtning. Jag kan köra ett hårt lopp ena dagen, och vara redo för ett nytt dagen efter, säger Stefan Fennsjö.

Intresset för kost och hälsa kom egentligen från hans fru. Efter att hon hade gått en kurs lade de båda om kosten; de uteslöt all skräpmat, socker och vetemjöl, och började laga mat på naturliga råvaror med ett lågt kolhydratinnehåll.

– Vi diskuterar ofta hur maten påverkar oss, vi är båda jätteintresserade, förklarar han.

På Stefan Fennsjös meritlista står bland annat fem superklassiker, där han fullföljt motsvarande Vansbrosimmet, Vätternrundan, Vasaloppet (på rullskidor) och Lidingöloppet under ett och samma dygn. Han har även genomfört ett antal Ironmans, triathlons, ultramaratons och vanliga maratons.

Med Kostfondens logotyp på bröstet kommer han nu – i egen regi – att fullborda en dubbel Ironman på tre dagar. Startskottet går den 10 maj 2018, då han simmar 7,6 kilometer och cyklar 14 mil i Jönköpingstrakten. Dagen efter cyklar han 24 mil och tredje dagen blir det 8,4 mil löpning.

Heja på Fennsjö – donera via Swish

Helt obegripligt starkt, tänker vi på Kostfonden! Vilken järnman. Vi är mycket glada för att Stefan Fennsjö vill uppmärksamma vårt arbete. Vi håller med honom om att det behövs utvärderingar på hur kosten påverkar cancer. Det är ett alldeles för eftersatt område. Håller du också med? Swisha en gåva till oss på 123 900 42 43 och skriv Heja Fennsjö i meddelandet. Så ska vi göra vad vi kan för att sjösätta studier som kan etablera nya kostbehandlingar i vården.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!