Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

En julgåva till Kostfonden gör skillnad

7 december, 2021

Nu sprider juldoften över Sverige! Vi hoppas att du vill stannat upp lite i julstressen och bidra till något viktigt. Skänker du en julgåva till Kostfonden kommer den att gå till en studie som kan förebygga mycket sjukdom. Målet är att få typ 2-diabetes att gå tillbaka.

De senaste åren har världen fajtats mot en pandemi av historiska dimensioner. Miljontals människor har gått bort. Men faktum är att typ 2-diabetes dödar fler varje år. Dels direkt, dels indirekt via följdsjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, stroke, vissa former av cancer och även allvarlig covid-19.

Med hjälp av kosten går det att få typ 2-diabetes att gå tillbaka. Det är ett faktum. Men läkare strider om vilken kost som är mest effektiv. En del menar att det krävs en extrem kalorirestriktion för att få bra resultat. Andra förespråkar en strikt lågkolhydratkost. Men vem har rätt?

Internationell studie ska ge svar på viktiga frågor

Ska vården av typ 2-diabetes bli mer framgångsrik, måste vi veta svaret på den frågan. Därför har Kostfonden sedan 2019 samlat in medel till det som kommer att bli Europas största studie hittills av kost vid typ 2-diabetes. Forskare i Norge, Sverige, Tyskland och Skottland kommer att jämföra vilken kost som ger bäst effekt på typ 2-diabetes: en pulverdiet följt av en kalorisnål lågfettkost eller en lågkolhydratkost.

Målet är att deltagarna ska få ett normalt blodsocker, utan hjälp av vare sig läkemedel eller överviktskirurgi. Hittills har Kostfonden samlat in ungefär två tredjedelar av de fyra miljoner som vi utlovat till denna studie. Så skänk en julgåva till oss – eller önska dig en i julklapp. Då bidrar du till att göra världen lite mer kunnig. Du kan beställa ett gåvobrev via denna länk: Ge en julgåva.

Tack för att ditt stöd. Den mat vi äter ska göra gott!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!