Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på Kostfondens nyhetsbrev

Följ Kostfondens senaste framsteg och nyheter i vårt nyhetsbrev.

* = obligatoriskt fält

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Utlysning: Kost vid olika livsstilssjukdomar

4 februari, 2019

Typ 2-diabetes och det som kallas metabolt syndrom tillhör våra största folksjukdomar. Nu utlyser Kostfonden 1,5 miljoner kronor till projekt som utvärderar vilka kostbehandlingar som effektivast motverkar eller förebygger sjukdomar som är kopplade till metabolt syndrom. 

Antalet fall av typ 2-diabetes och metabolt syndrom ökar lavinartat i världen och i spåren följer en rad sjukdomar och problem, exempelvis hjärt-kärlsjukdom, vissa former av cancer, demens, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), komplicerade graviditeter och icke-alkoholorsakad fettlever. Många dör för tidigt.

En felaktig kost bidrar till metabolt syndrom och typ 2-diabetes, men det diskuteras intensivt hur sjukdomarna bäst behandlas och det behövs fler välgjorda vetenskapliga studier på området.

Utlyser 1,5 miljoner kronor

För att öka kunskaperna kring hur metabolt syndrom, typ 2-diabetes eller relaterade sjukdomar/problem effektivast kostbehandlas utlyser nu Kostfonden 1,5 miljoner kronor till ett eller flera projekt inom området. Vi kommer att prioritera projekt som fyller viktiga kunskapsluckor och som är relevanta ur en patient- och samhällssynpunkt. Projektet ska utformas så att det uppfyller de kvalitetskrav som organisationer som Cochrane och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) ställer vid sina kunskapsgenomgångar. Läs hela utlysningstexten här: Forskningsprojekt som rör kost vid sjukdomar kopplade till metabolt syndrom.

Forskare från hela Norden är välkomna att skicka in en ansökan. Deadline är den 31:e mars 2019.

Ett varmt tack till alla er som har valt att donera pengar till Kostfonden. Era bidrag gör att vi kan genomföra den här satsningen!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!