Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på Kostfondens nyhetsbrev

Följ Kostfondens senaste framsteg och nyheter i vårt nyhetsbrev.

* = obligatoriskt fält

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Tack till alla som har hjälpt oss att syna sockret

29 november, 2018

Under november månad har Kostfonden synat sockret och på Världsdiabetesdagen dukade vi upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj vid riksdagen. Projektet kunde genomföras tack vare många ideella insatser och sponsorer. Nu vill vi tacka alla som har stöttat oss!

Först och främst: ett stort tack till Kostfondens mycket idérika projektgrupp som fixade allt inför eventet, och även tog ledigt från jobbet under Världsdiabetesdagen för att hjälpa oss:

Pia af Rolén vars engagemang, förmåga att fixa sponsring och kloka tankar har varit till en enorm hjälp.

Karin Eldh som fixade tält, hundratals e-mejladresser till riksdagsledamöter och väldigt mycket annat.

Michéle Wilcox som bland annat hittade en fantastisk fotograf och fotomodeller till våra bilder, och dessutom helt ideellt alltid översätter alla texter till vår engelska sajt.

Fabian Went som gick upp hiskeligt tidigt för att hjälpa oss att duka upp alla sötsaker i TV4:as studio och även fixade frakt av sötsaker tillbaka till Gotland.

Monika Lindqvist som deltagit i planeringen och som en räddande ängel kom och hjälpte oss att packa ner allting när eventet var slut (när alla andra var mycket trötta). Monika skriver dessutom ut alla gåvobrev till minnesgåvor helt ideellt.

Katarina Holst som bidrog med bra idéer och var ett stöd under projektplaneringen.

Ett sockersmart fika

För att riksdagsledamöter och andra besökare i vårt tält skulle få smaka ett gott alternativ till alla sötsaker, bjöd Josefine Fjällig och Susanna Almström som driver Fredagsfys Sverige, Skolmatslyftet och En sockersmart skola på ett sockersmart fika:

Vi vet att ni har mycket att göra, ett stort tack för att ni ställde upp under hela denna viktiga dag!

Snygga bilder – stort genomslag

Kampanjen #synasockret fick stor spridning i sociala medier, mycket tack vare de snygga bilderna. Vi bockar och bugar för den underbare fotografen Cris Bogdan som tog dem. Här är en av de bilder som har spridit sig mest:

Ett stort tack också till fotomodellarna Nina Wilcox och Hilda Olandersson-Stensdotter (på bilden överst) som helt frivilligt badade (och duschade) i totalt 47 kg sockerbitar.

Fotografen Anette Andersson hjälpte oss att föreviga alla sötsakerna i tältet:

Tack för det!

Lån av godis och alla andra sötsaker

Stora Coop i Visby gjorde kalaset möjligt genom att låna ut nästan alla sötsaker till oss. Ett varmt tack till dem och butikschefen Marcus Wahlgren.

Vi vill också tacka Jessica Hjerpe och Camilla Åkesson på Sockerchecken.se som satte oss i kontakt med Stora Coop i Visby, och Karin Undsen som fraktade alla sötsakerna från Gotland till Stockholm. Här ser ni Jessica:

Vidare vill vi ge en stor eloge till:

Tryckeriet Åtta45 som sponsrade en stor del av tryckkostnaderna för rollups, beachflaggor och annat.

Frida Bosma, Bosma Communication, som hjälpte oss med pressreleaser och presskontakter.

Owe Ericsson, www.seforma.se, som hjälpte oss med grafisk formgivning.

Klas Björkhagen, Brand/Reality, som har filmat från eventet.

FoodPharmacy.se som har hjälpt oss att sprida kampanjen #synasockret via sin sajt.

Talare under Världsdiabetesdagen

Under Världsdiabetesdagen kom flera personer till vårt tält på Mynttorget och lät sig intervjuas. Tack till:

Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa på GIH.

Anna Lindelöw, initiativtagare till uppropet #sjukmat, som har omvandlats till organisationen #friskmat.

Susanna Almström från Hälsofrämjandet, som driver projekten Fredagsfys Sverige, Skolmatslyftet och En sockersmart skola.

Henrik Ennart, SvD:s medicin- och vetenskapsreporter.

Milla Martin, gymnasieelev, som pratade om sin väg bort från sockret.

Vi vill också tacka Storstockholms Diabetesförening, som gav oss informationsbroschyren ”En liten broschyr om socker” att dela ut till besökare.

Till sist: vårt varmaste tack till alla er som har donerat pengar till oss under kampanjen och ni som kontinuerligt stödjer oss som månadsgivare. Era bidrag kommer att gå till en stor studie av kost till typ 2-diabetes. Mer om det i nästa vecka.

Tillsammans gör vi skillnad!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!