Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Migrän liknar epilepsi – kan samma kost hjälpa?

Migrän och epilepsi har många likheter. I vissa fall kan ett epilepsianfall utlösas av migrän. Det är vanligt med en samsjuklighet och en del mediciner som används mot epilepsi hjälper också mot migrän, exempelvis substansen topiramat. Den form av kost som hjälper vid epilepsi skulle också kunna hjälpa vid migrän. 

En extremt strikt form av lågkolhydratkost, en så kallat ketogen diet, kan ha en bra effekt på epilepsi. Inte för alla drabbade, men för många. Vissa personer verkar även bli hjälpa av en mindre strikt lågkolhydratdiet. En orsak till effekten kan vara att lågkolhydratkosten förändrar ämnesomsättningen i hjärnan så att halterna av vissa viktiga signalsubstanser förändras. Läs mer under texten om epilepsi.

Eftersom det finns stora likheter mellan migrän och epilepsi skulle det behövas studier som undersöker om en lågkolhydratdiet även kan hjälpa vid migrän. I den vetenskapliga litteraturen finns flera rapporter som antyder att det är värt att utvärdera. En barnläkare från Johns Hopkins beskriver 2006 sin frus erfarenheter. Hon hade haft huvudvärk sedan hon var barn och problemen blev värre när hon var tonåring. När hon som vuxen började banta med hjälp av en strikt lågkolhydratkost, som också var fattig på kalorier, försvann hennes migränanfall helt och hållet. År 2013 beskriver en annan läkare hur två tvillingsystrar blir av med sin migrän när de bantar på en strikt lågkolhydratkost som är ketogen. Det är också en vanlig berättelse från lågkolhydratrörelsen att migränen blir mildare efter en kostomläggning. Om en lågkolhydratkost kan hjälpa och hur strikt det i så fall behöver vara, behöver undersökas med bra vetenskapliga metoder.

Referenser:

Migraine and epilepsy (2010)

Can ketosis help migraine sufferers? A case report. (2006)

Diet transiently improves migraine in two twin sisters: possible role of ketogenesis? (2013)